Coșul tău este gol acum!
Articole
Unelte hobby vs unelte profesionale!
De mult prea multe ori am auzit această afirmație:
“De ce să cumpăr o unealtă profesională scumpă, când pot lua aceeași unealtă de la un brand hobby, la mai puțin de jumătate de preț?”
În acest blog de data aceasta, dorim să aducem câteva clarificări cu privire la astfel de întrebări dacă este mai convenabil să cumperi unelte din categoria hobby față de cele din categoria profesională?
Preț, Calitate și Eficiență!
Uneltele pentru o utilizare casnică este normal să fie întotdeauna mai ieftine! Dacă lucrezi în casă sau pe lângă casă, asta înseamnă că acele unelte “casnice” nu le folosești foarte des, chiar poate că de mai puține ori pe an! Și atunci… DA!, este potrivit să alegi unelte din gama hobby dedicate numai lucrului de acasă!
Dacă lucrezi pe lângă casă, asta înseamnă să nu folosești uneltele respective mai mult de 6-7 ori pe an, atunci cu siguranță DA, este potrivit să alegi această gamă de unelte Hobby.
Dacă, ești un meșter amator, care mereu are câte ceva de făcut prin casă sau grădină și evident sunt lucruri minore, “casnice” de făcut, de exemplu ( se desprinde o clanță, se rupe un raft, montezi o mobilă de dimensiuni mai mici), fără nicio teamă sau reținere, uneltele hobby sunt perfecte pentru tine, sunt achiziționate la un preț bun cu o calitate foarte bună pe acest segment –semi-profesional, Hobby.
Dar dacă ești un meșter ce lucrează mai mult decât pe acasă sau pe lângă casă, ci lucrezi în mod intesiv la propria ta firmă sau la o altă firmăm atunci DA!, poți spune adio uneltelor Hobby! Chiar dacă prețul lor tentează ochiului, uneltele hobby nu sunt pentru un lucru intens!
Producătorii de unelte PROFESIONALE utilizează materiale mai bune decât cele pe care le folosesc la categoria “low cost”. Astfel, ei construiesc unelte mai ușoare și mai rezistente, optim setate pentru o folosință intensivă și de mare durată!
Cel mai folosit metal este oțelul, în diferite aliaje și supus unor diferite tratamente termice.
Pe piață există o multitudine de tipuri de oțel, unele mai scumpe altele mai ieftine, în funcție de elementele conținute și de tratamentele termice aplicate. Utilizarea unui oțel mai ieftin (oțeluri nealiate – numite și oțeluri carbon, care conțin ca elemente principale doar fierul și carbonul), poate duce la coroziunea unor elemente componente și implicit la uzura timpurie a uneltei.
Mai sus am exemplificat calitatea metalului utilizat la uneltem dar la fel de ușor putem vorbii și despre folosirea plasticului pentru componentele uneltelor PROFESIONALE! Un plastic mai bun, mai calitativ rezistă în timp, de exemplu ( nu se sparge așa de ușorm nu se topește ușor – fiindcă anumite unelte sunt folosite la un lucru intens unde unealta ajunge să se încălzească ), poate fii mai ușor de ținut în mână – nu alunecă, prinderea este mult mai bună – toate aceste detalii contează atunci când lucrii cu unelte PROFESIONALE să spunem așam 24 din 24 de ore!
Prețul nu este singurul criteriu de care să ții cont în alegerea unei unelte, ci și calitatea acelei unelte!
Așa că atât uneltele Hobby cât și cele PROFESIONALE sunt foarte bune – dar fiecare având o destinație clară de utilizare. Pentru o muncă în casă sau pe lângă casă – o unealtă hobby folosită doar de câteva ori pe an este foarte bună și te poate ține foarte mult timp – dar pentru o muncă intensă, zilnică – o unealtă PROFESIONALĂ face diferența din toate punctele de vedere, calitate, apect, materiale folosite și evident preț!
Așadar… unelte Hobby sau PROFESIONALE? Un aspect e clar amăndouă categorii sunt bune dar fiecare are segmental lui de lucru – pentru a lucra doar de câteva ori pe an pe acasă sau pe lângă casă – o unealta din segmental Hobby o sa fie foarte bună, dar pentru un lucru intens de zi cu zi – categoric o unealtă PROFESIONALĂ!
Este foarte important să știi în care segment de lucru te încadezi – și pe baza aceasta să-ți achiziționezi unealtă potrivită ție!